Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    AHMET TURAN ALKAN - GEMİLERDE TALİM VAR

    avatar
    0901110061


    Mesaj Sayısı : 11
    Kayıt tarihi : 14/10/09

    AHMET TURAN ALKAN - GEMİLERDE TALİM VAR Empty AHMET TURAN ALKAN - GEMİLERDE TALİM VAR

    Mesaj  0901110061 Paz Haz. 06, 2010 10:22 am

    Ahmet Turan Alkan'ın "Gemilerde Talim Var" adlı eseri 2005 yılında İstanbul'da basılmıştır.221 sayfadan oluşan bu kitap ismiyle ve kapağının gizemi ile okuma isteği uyandırıyor.Kitap birbirinden farklı, fakat eğitim ana fikri üzerinde dönüp duran 40 denemeden oluşuyor.
    Yazar denemesine besmeleyle başlamıştır.Kitabın adını taşıyan ilk dene-
    mesinde yazar; bir eşyaya ya da insana isim vermenin önemini açıklayarak kitabına neden bu ismi verdiğini, talim kelimesinin anlamını,kitabının
    içeriğinde genelde hangi konu işlendiğini,deneme yazmanın cazibeli ve tehlikeli tarafları olduğunu açıklamıştır.
    Kitap talim üzerine ama talimin bizzat kendisi hakkında değil.Yazar, Türkiye'nin eğitim sistemini özellikle üniversite verilen eğitimi eleştiriyor."Üniversite eğitimi bir gence ne kazandırır; tahlil kabiliyeti,ilmi düşünce,usul,genel kültür ve dünya görgüsü ve en az bir disiplinde derin bilgi.Üniversite eğitimi, en geniş manasıyla bilgi kullanan,bilgiyi üretmesini ve ona ulaşmasını bilen,karşılaştığı güçlükleri bilgi kullanarak aşmayı öğrenmiş insan tipi yetiştirmeyi hedef almıştır. Türkiye'de üniversite eğitimi,bir genç için hayata tutunmak için ümitsizce bir hamle anlamını taşıyor."sözleri de Alkan'ın bu konuyla ilgili denemesinden birkaç satır...
    Yazar, milliyetçilik konusuna da değinmiş , milliyetçilik fikrinin partiler seviyesinde taraftar kazanmaya yönelik bir siyasi ideoloji olarak kullanılmaması gerektiğini açiklamıştır.
    Yazarın bir çok denemesini beğendim.Bunlardan bir tanesi "Cennet Kuşunun Gözlerinde Tüketilen Bir Ömür". Bu denemede bir hikaye anlatıyor yazar ve bu hikayeden hareketle okuyuculara ders veriyor.Modern zamanlar
    da cennet kuşunun yaptığı işi taklit eden televizyondan bahsediyor. Televizyonun haber sağiamak dışında kötü bir araç olduğunu anlatıyor.Gerçekten de televizyon bizim gözümüzü bazen kör ediyor tıpkı cennet kuşunun yaptığı gibi.
    "Türkler Bir Üniversiteyi Uçurabilir Mi?" denemesinde Polonyalıların
    onca işgale uğramalarına rağmen nasıl direndiğini anlatıyor.
    İşgalcilerin yıldırma politikalarına karşın eğitimlerini resmi olmayan bir üslupta yaptıklarından ,öğretmenlerin hiçbir karşılık almadan gizliden ders verdiklerinden bahsetmiştir.
    Kitapta bulmaca çözme,aile soyağacı yapma fikri gibi öneriler yer alıyor.Son denemesinde yazar,anayasamızın eğitim mantığının çelişkili olduğundan bahsediyor.Eğitimin hem hak hem zorunlu olması devletin eğitim süreçlerinden ideolojik bir fayda beklediğini öne sürüyor.
    İçerik olarak bunun gibi birçok konudan bahsetmiştir.Kimi yerde ağırlaşan kimi yerde sadeleşen bir dil kullanmıştır.Bana göre çok ağır bir dili yok. Bir eserde illa ki bilmediğimiz birkaç kelime olmalı ki dil hazinemiz artsın.
    "Gemilerde Talim Var" eğitimle ilgili çok güzel, bilgi verici bir kitap. Eğitim üzerine düşünmek için bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.Yazarımızın gönlüne ve eline sağlık...

      Forum Saati Cuma Nis. 19, 2024 10:33 am