Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    SEVİNÇ ÇOKUM-VAKTİNİ BEKLEYEN TOHUM

    avatar
    0901110046


    Mesaj Sayısı : 12
    Kayıt tarihi : 13/10/09

    SEVİNÇ ÇOKUM-VAKTİNİ BEKLEYEN TOHUM Empty SEVİNÇ ÇOKUM-VAKTİNİ BEKLEYEN TOHUM

    Mesaj  0901110046 Salı Haz. 08, 2010 11:54 am

    Kitap Adı:Vaktini Bekleyen Tohum
    Yazar Adı:Sevinç Çokum
    Yayınevi:Ötüken Yayıncılık
    Yayın Yeri:İstanbul
    Yayınlanma Tarihi:2000
    Kategori : EDEBİYAT-DENEME - İNCELEME
    Sayfa Sayısı:192
    ISBN:975-437-343-4
    Sevinç Çokum Hakkında:
    Yazar 1943 doğumludur.İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1970). Bir süre edebiyat öğretmenliği yaptı. 1975'te öğretmenlikten ayrılarak kendisini edebî çalışmalara verdi.Sevinç Çokum edebiyat dünyasına hikâye ile girdi. Hikâyeleri Hisar, Türk Edebiyatı, Töre dergilerinde çıktı. Sonra Romana yöneldi. Sosyal ve tarihî romanlar kaleme aldı.Ruh tahlillerine girerek kahramanlarının duygularını akıcı ve dokunaklı bir dille tasvir etti.Romanlarında sosyal konuların yanında tarihî konulara da ağırlık vermiştir. Türk kimliğinin üzerinde durarak esir Türklerin ıstıraplarını dile getirmiştir. Hikâyeleri:Bir Eski Sokak Sesi (1993), Evlerinin Önü (1993), Onlardan Kalan (1993). Romanları: Zor (1977), Bizim Diyar (1978), Hilâl Görününce (1984), Ağustos Başağı (1989), Gülyüzlüm (1989), Çırpıntılar (1991). Senaryoları: Beyaz Sessiz Bir Zambak (1987), Yeniden Doğmak (1987). Radyofonik eserleri: Hilâl Görününce, Ağustos Başağı...
    AMAÇ:
    Yazar eski değerlerimizi hatırlatıp okurların da bu değerlerimizin farkına varmasını sağlamaya çalışmıştır.Geçmişimizdeki güzelliklere,geleneklerimize,insani değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini hissettirmeye çalışmiştır.
    İÇERİK:
    1998-2000 yılları arası kaleme aldığı edebî yazıları yer alıyor.92 kısa denemenin bulunduğu bu kitap 4 bölümden oluşmaktadır. Denemelerine konuya kendi fikirlerine yer vererek başlayıp bir anı,bir hikaye ya da şiirle devam ediyor.Konunun içinde bahsettiği bir şeyi anlamsız sanırken öyle bir yerden bağlıyor ki aslında ne kadar alakalı olduğunu anlıyoruz.En beğendiğim denemesi "Anne Duası" oldu.Anne kokusunu şebboy çiçeklerine benzetmiştir.Annesinin duasına,yanıbaşında oturup hiçbir şey yapmasa da varlığına olan ihtiyacından bahsetmiştir.
    "Gülde Kalalım" adlı bölümde İstanbuldan bahsetmiştir.Eski İstanbul'la yeni İstanbul'u karşılaştırmıştır.Değişen ve bozulan İstanbul'un durumuna duyduğu üzüntüyü dile getirmiştir.
    "Cumhuriyet Sağduyudur" adlı bölümde denemelerinde devlet kavramından bahsederek başlamıştır.Türk kadınlarından ve özelliklerinden bahsetmiştir.Atattürk'ü yaveri Cevdet Tolgay'ın gözünden anlatmıştır.
    "Bir Rüzgar Esmeli" adlı bölümde yer yer gelenek ve göreneklerimize değinmiştir.Değişen ve bozulan insani değerlerimizden,geçmişe olan özleminden bahsetmiştir.
    Sevinç Çokum genel olarak bu kitabında eski değerlerimizi ve bizi biz yapan geçmişimizin güzelliklerini paylaşmıştır.
    DİL VE ÜSLUP:
    Yazar,kitabında kolay anlaşılır bir dil kullanmıştır.Ama yer yer kullandığı divan şiirlerinin üslubu ağır ve sanatlıdır.Yer yer şairane bir dil kullanmıştır.Yazar,değişik benzetmelerde bulunmuştur.
    DEĞERLENDİRME:
    Yazarın denemeleri içten olduğu için çoğu hoşuma gitti.Ama beni benden alan çok değişik dediğim bir deneme de olmadı açıkçası.Yazar içerik bakımından yer yer tekrara düşmüştür.Bu kısımları sıkılmadan okumakta zorlandığımı söyleyebirim.Bu kitabı okuduğuzda geçmişe yaklaşırken daha farklı duygular hissedeceğizi söylemeliyim.

      Forum Saati Cuma Nis. 19, 2024 11:02 am