Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    Günlük Güneşlik Şarkılar(Ali Çolak)

    avatar
    0901060032


    Mesaj Sayısı : 9
    Kayıt tarihi : 17/10/09

    Günlük Güneşlik Şarkılar(Ali Çolak) Empty Günlük Güneşlik Şarkılar(Ali Çolak)

    Mesaj  0901060032 C.tesi Haz. 12, 2010 5:24 pm

    YAZARIN HAYATI


    Ali Çolak, 1965 yılında Nazillide doğdu. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde başladığı yüksek öğrenimini, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı. (1988) Edebiyat dergilerinde deneme ve incelemeleri yayımlandı. Yazılarını 1992den bu yana düzenli olarak haftada bir "Gül saati" baslığı altında Zamanda yayımlıyor. Basılmış altı kitabı bulunan Ali Çolak, 1996 yılında, "Günlük Güneşlik Şarkılar" adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "yılın deneme yazarı" seçildi.

    Bir süre Milli Eğitimde ve özel öğretim kurumlarında edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Ali Çolak, halen Zaman Gazetesi Kültür-Sanat sayfası editörlüğünü yürütmektedir.

    Yazarın yayımlanmış eserleri
    1) Mavisini Yitirmiş Yaşamak (İnsan Yay. 1995)
    2) Günlük Güneşlik Şarkılar (Ötüken Yay. 1996)
    3) Günün Ötesi (Timaş Yay. 1997)
    4) İnce Sözler (Ötüken Yay. 1999)
    5) Periyi Uyandırmak (Ötüken Yay. 2000)
    6) Gün Sarısı (Zaman Kitap. 2001)

    ESERİN TANITIMI
    Benim kitabımın adı Günlük Güneşlik Şarkılar.Yazarı Ali Çolak.İlk basım 1996 yılında,son basımı yani beşinci basımı 2006 yılında yapılmıştır.Basım yayınevi Ötüken Yayınevi’dir.Kitap üç bölümden oluşuyor ve bu bölümler kendi arasında kısımlara ayrılıyor.Birinci bölüm kitabında adı olan Günlük Güneşlik Şarkılar,ikinci bölüm Ivır Zıvır Edebiyatı ve üçüncü bölüm İçimizin Sesine Uyan Yazarlar.Kitabın sade bir dili var; kitap içten,samimi bir dille yazılmıştır.
    Yazarın kitabın önsözünde de bahsettiği gibi bu kitabı okurken yaptığınız şey yazarla konuşmak oluyor. Kitap, yazarın keyfince yaptığı gezintilerden oluşuyor.Düşlerde,anılarda ve kitaplarda süren bir gezinti…Yazar kendisini bu gezilerde daha yakından tanıdığını söylüyor.Önsözün en sonunda da bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen değerli dostları Ömer Faruk Şerifoğlu ve Yusuf Çağlar’a teşekkür ediyor.
    1.BÖLÜM GÜNLÜK GÜNEŞLİK ŞARKILAR
    İyi Bir Cumartesi
    Yazar için Cumartesi günleri başka bir anlam taşır.Bu günü hep iyi geçirmeyi planlar,aktivitelerini önceden düşünür ve bizlere de bu günü keyifli geçirmemizi söyler.Cumartesi günleri neler yapabileceğimizi gösterir.
    Günlük Güneşlik Şarkılar
    Yazar Nisan deyince insanın bir başka olduğunu söylüyor.Kuş cıvıltıları ve eski zaman inceliklerinin sembolü sarı,kırmızı,mor,pembe laleler geliyor yazarın aklına.Yazar, Nisan gelince coşuyor insan,kendi kendine gülümsüyor,türküler söylemek geliyor insanın içinden diyor.İnsan bu yaşadığı duygularla yaşama sevinci denen şeyin bu olduğunu düşünüyor ve dönüp dönüp Allah’a şükrediyor.Yazar Nisan ayında güneş doğmadan kalkmalı,pencereleri açıp içeriye dolan kuş cıvıltılarını dinlemeli diyor.Yazara göre gece yağmur yağdıysa veya hala çiseliyorsa şöyle bir çıkıp dolaşmalı,toprağı,çimeni,çiçeklenen ağaçları dinlemeli ve Nisan gelince insan yeniden doğmalı.
    2.BÖLÜM IVIR ZIVIR EDEBİYATI
    Yazar Ivır Zıvır ’a ıvır zıvır denmesine dayanamaz.Yazar göre onları küçümsemek,küçük ve önemsiz şey diye nitelendirmek doğru değildir.Her şey onlar birikiminde olur.Küçük ve önemsiz görünen bu şeyler, bir zincirin halkaları gibi birleşir,iç içe geçer;hayatımızın rengini ve kalitesini ortaya koyar.
    Bir gün birileri bizim özel tarihimizi,biyografimizi yazacak olursa işe ıvır zıvırlarımızdan başlamalıdır.Nasıl insanlar olduğumuzu en doğru onlar söyler.Yazara göre her insanın,her evin bir ıvır zıvır müzesi olması gerekir.Dedelerden,nenelerden kalan en değerli parçaları burada sergilemelidir.Onları kıymet bilmezlerin eline bırakmayıp evimizin bir köşesinde sükun içinde sergilemeliyiz.
    3.BÖLÜM İÇİMİZİN SESİNE UYAN YAZARLAR
    Yazar için yazı yazarken en güç şey samimi olmaktır.Kendi içinden geleni kağıda dökmek,kendin olmak çok zordur.Her şeyi biliyormuş havası veren, bilgece tavırlar takınarak büyük hakikatler vaz etmeye kalkan yazarlar pek sevilmezler.İnsan istiyor ki yazar okura ders vermeye kalkmasın,kendi ruhunu açsın,kendi trajedisini anlatsın.Okurdan uzak durmasın,olduğu gibi görünsün.Okurun karşısına makyajsız çıksın.Böyle okura daha sıcak gelecektir ve okur onu daha çok sevecektir.Yazar diyor ki işte asıl böyle yazarlar el üstünde tutulur ve zamanın önünde yıpranmadan durabilirler.Çünkü onlar, ruhların serüvenini evrenselleştirmişler yahut evrenseli kendi ruhlarına çekebilmeyi başarmışlardır.Ayrıca bu bölümde yazar Cahit Sıtkı,Hasan Aycın,Ziya Osman Saba,Necip Fazıl,Cengiz Aytmatov ve Nuri Takdil gibi birçok yazarın hayatından bahsetmiştir.Kitabı okumanızı tavsiye ederim.Fiyatı 10 tl’dir.Pek de pahalı sayılmaz.:)

    Veli YILDIRIM PDR 1-B

      Forum Saati Perş. Mart 28, 2024 3:03 pm