Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    Kitap Eleştirisi

    avatar
    0901030034


    Mesaj Sayısı : 10
    Kayıt tarihi : 07/11/09

    Kitap Eleştirisi Empty Kitap Eleştirisi

    Mesaj  0901030034 C.tesi Haz. 12, 2010 8:59 am

    KİTAP ELEŞTİRİSİ
    KİTABIN ADI: Şehir Mektupları
    YAZARIN ADI: Mustafa Kutlu
    YAYIN YERİ VE YAYINCI:İstanbul Dergah Yayınları
    YAYIMLANMA TARİHİ :2006
    KAÇINCI BASKI OLDUĞU : 5. baskı
    SAYFA: 240 sayfa
    FİYATI : 10 TL
    ISBN: 975-7462-84-5
    ELEŞTİRİ:
    *Kitabın yazılma amacı nedir?
    Kaybolan, silikleşen, günden güne geçmişten bir kat daha uzaklaşan İstanbul gerçeğini ve hızla değişen batılılaşan kültürümüzü insanların gözlerinin önüne sermek için yazılmıştır.
    *Kitabın hedef kitlesi kimdir?
    Kitabın hedef kitlesi kendi kültürümüzden kopan insanlar başta olmak üzere bütün insanlardır.
    *Kitabın içeriği;
    Kitap adeta bir Anadolu gerçeğini ortaya koyar. Günden güne değişen bir Anadolu gerçeğidir bu. Yazar sosyal, politik, ekonomik değişmeleri göz önünde bulundurmak insanların bu konularda bilinçlendirmeye ve onları eski aydınlık kültürümüze çekmeye çalışmaktadır. Yazar yeniliğe karşı değildir. Ancak yapılan yeniliklerin eskilerin üzerine bir sünger çekilmesine karşıdır. Yazar yaklaşımını gerçeklerle insanları etkileyecek şeylere göre planlamıştır.
    Örneğin; Eminönü’nde Bir Garip Camii bölümünde Evliya Çelebi’nin rüyasını örnek vererek açıklamıştır. “Evliya Çelebi Unkapanı’ndaki evinde uykuya daldığını ve Hz. Peygamber ve arkadaşlarını Yemiş İskelesi yanındaki Ahi Çelebi Camii’nde gördüğünü burada Hz. Peygambere “Şefaat Ya Resulallah” diyecek yerde “Seyahat Ya Resulallah” dediğini nakletmektedir.
    Yazar Mimar Sinan’ın yadigarı Evliya Çelebi’nin rüyasına giren bu camiinin bir ana önce restore edilerek eski haline döndürülmesini dile getirmektedir. Buradan da anladığımız gibi yazar görüşlerini temel örneklere dayandırarak açıklamış, buda okur üzerindeki etkiyi bir kat daha artırmıştır.
    *Kitabın dil ve üslubu;
    Yazar; insanların daha çok kaybolan gerçeklerini aktarmak, onlara bir şeyler öğretme isteği için dili herkesin anlayacağı şekilde kullanmıştır. Çünkü öğreticilik ön plandadır. Yazarın dili kıvrak bir şekilde kullanması okurun ilgisini çeken bir başka gerçektir.
    *Sonuç ve Değerlendirmesi;
    Kitapta anlatılanlar bütün Anadolu insanının hayat şartlarından, kültürlerinden, gelenek ve göreneklerinden uzaklaştığını ve bunun olumsuz sonuçlarını da belirttiği için insanlar üzerinde bir uyarıcı etki yapmıştır. Nitekim kitabı okuyan bireyler geçmişteki kültürümüzün hala yaşatılması gerektiğini bir nebze daha hissetmiş olacaklar ve asıl olan Anadolu gerçeğimize bir kat daha bağlanacaklardır.
    GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN, GELECEĞİNE YÖN VEREMEZ..

      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 10:39 pm