Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    Kurşunkalem Yazıları - Ahmet Turan ALKAN

    avatar
    0901060007


    Mesaj Sayısı : 9
    Kayıt tarihi : 13/10/09

    Kurşunkalem Yazıları - Ahmet Turan ALKAN Empty Kurşunkalem Yazıları - Ahmet Turan ALKAN

    Mesaj  0901060007 Paz Haz. 06, 2010 9:23 am

    Kitabın Adı: Kurşunkalem Yazıları
    Yazarın Adı: Ahmet Turan ALKAN
    Yayın Yeri: İstanbul
    Yayıncı: Ötüken Neşriyat
    Yayınlanma Tarihi: 2004
    Baskı: 3.Baskı
    Sayfa Sayısı: 421
    Fiyatı: 20 TL
    ISBN: 975-437-318-3

    AMAÇ:
    Yazar bu kitabı, Aktüel Dergisi'nde yayınladığı yazılardan oluşturmuştur. Bu yazılar o dönemin güncel olaylarına yönelik yazılmıştır. Yazar o gün için atıfta bulunduğu olaylara yönelik yazmıştır. Atıfta bulunduğu olaylardan ziyade insanlardan, kurumlardan ve vâkıalardan konuyu açmıştır.

    İÇERİK:
    Yazar bu kitapta birçok konuya değinmiştir. Fakat ağırlıklı olarak toplumda gördüğü sorunlar, ülkelerarası ilişkiler, Türkiye'nin aksaklıkları ve yaptığı yanlışlar, devlet adamları, devletin yaptıkları veya yapamadıkları, güncel olaylar gibi birçok konuya değinmiştir.
    Konuya direk giriş yapmamıştır. Kimi konularda tarihten, Osmanlı'dan kesitlerle konuya geçiş yapmıştır. "Ulemananın Karnı Yırtıldı" adlı denemesinin başlarında Yeniçeri ve Kapıkulları'ndan bahsetmiştir. Ulemanın hep iyi maaş almasından konuya giriş yapmıştır. Daha sonra bunu üniversitelerde görev yapan akademik personelin maaşına yapılacak zamla ilişkilendirmiştir. Kimi konularda ise o konuyla ilgili yapacağı benzetmeyi veya o konuya geçiş yapmak için anlatacağı bir olayı kullanarak konuya geçiş yapmıştır.
    Yazarın "Bir Thoreau'muz Bile Yok" adlı denemesinde vergi kaçırmadan bahsetmiştir. Cümleten vergi kaçırıyoruz diyor. Fakat Henry Thoreau böyle yapmamıştır, anlaşılır bir şekilde 'Ben vergi vermiyorum.' demiştir. Yakın dostu Ralph Waldo Emerson da mapus ziyaretine gittiğinde, Henry'e neden burda olduğunu sormuştur. Henry de Waldo'ya 'Sen neden burda değilsin?' demiştir. Yazar cümlemizin Thoreau gibi değil Emerson gibi düşündüğünü belirtmiştir.
    Yazar konuyu anlatırken imalara başvurmuştur. Konuyla ilgili bazı yerlere, kişilere laf çarpmıştır.

    DİL VE ÜSLUP:
    Dili çok zorlayıcı değildi; fakat anlamını bilmediğim pek çok sözcükle karşılaştım. Arapça sözcüklerle karşılaştığım yerlerde biraz zorlandım. Bunların dışında anlaşılır, akıcı bir dili vardır.

    DEĞERLENDİRME:
    Kitabı pek beğenmedim. Yazarın ne anlatmak istediğini bazen anlayamadım. Kimi yerlerde ima mı yoksa gerçek mi diye düşündüm. Bir konuyu anlatırken birden başka bir konuya geçiyordu. Sonra tekrar diğer konuya dönüyordu. Buralarda kafam karıştı.
    Beğendiğim yerleri ise yazarın o konuyu anlatmak için seçtiği fıkralar, benzetmeler, tarihten ve Osmanlı'dan kesitlerdi.

    YAZARIN HAYATI:
    Ahmet Turan Alkan, 1954 yılında Sivas’ta doğdu; İlk, orta ve lise eğitimi bu şehirde tamamladıktan sonra 1972 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi; bu fakültenin Siyaset ve İdare bölümünden 1977 yılında mezun oldu.
    İlk köşe yazısını 1974 yılında, Sivas’ta çıkan mahalli Anadolu gazetesi’nde yayınladı. Sivas Ülkü Ocakları Derneği tarafından dört sayı yayınlanan “Pusat” isimli “bülten-dergi”ye emeği geçti; 1976-77 tarihleri arasında “Fedai” adlı haftalık dergiyi yönetti ve yayınladı.O yıllarda öğrenci olaylarının yoğunluğu sebebiyle fakülteye devamda zorluklarla karşılaşınca Sivas’ta yeniden yayınlanmaya başlayan “Hadiselerle Hakikat” gazetesi’nin yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladı; bu gazetede, sadece yazı işlerinde değil, bir gazetenin ve matbaanın gerektirdiği hemen her işte bilfiil tecrübe edindi. 1978 Yılında Ankara’da yayınlanan Hasret ve Genç Arkadaş dergilerine kısa süre katkıda bulundu.
    Mezun olduktan sonra Sivas’a dönen yazar, Hakikat gazetesinde kadrolu fikir işçisi olarak iki yıl kadar çalıştıktan sonra 1980’de askerlik hizmeti için Tatvan’a gitti. 1982 başında askerliğini tamamlayarak Sivas’ta bir muhasebe bürosunda üç yıl çalıştıktan sonra 1985 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’ne göreve başladı. Yüksek Lisans ve Doktorası’nın tamamlayarak İİBF Kamu Yönetimi bölümünee öğretim üyesi atandı.
    1989 Yılında düzenli olarak başladığı yazarlık hayatı süresince muhtelif gazete ve dergilerde denemeleri yayınlandı; 19 basılı eseri bulunan yazar, halen Zaman Gazetesi’nde ve Aksiyon dergisinde yazı hayatına devam ediyor.
    2008 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’nden emekli olarak akademik kariyerini noktalayan Ahmet Turan Alkan, aynı yıl İstanbul Üsküdar semtine taşındı.
    Eserleri:
    *Altıncı Şehir
    *Hac Günlüğü
    *Kurşunkalem Yazıları
    *Tartışmacı Arkadaşlara Başarılar Dilerim...
    *Ateş Tecrübeleri
    *İkinci Meşrutiyet Devrinde Ordu ve Siyaset
    *Meşk Olsun
    *Yatağına Kırgın Irmaklar
    *Ubeydullah Efendi'nin Amerika Hatıraları
    *Üç Noktanın Söylediği

      Forum Saati Perş. Mayıs 16, 2024 1:48 pm