Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    kitap eleştirisi

    avatar
    0901100031


    Mesaj Sayısı : 9
    Kayıt tarihi : 18/10/09
    Yaş : 33
    Nerden : istanbul

    kitap eleştirisi Empty kitap eleştirisi

    Mesaj  0901100031 Paz Haz. 20, 2010 1:25 pm

    Kitabın adı: İnce Sözler
    Yazarı: Ali Çolak
    Yayın yeri ve yayıncı: İstanbul- ötüken yayınları
    Yayınlanma tarihi: 1999
    Sayfa sayısı:157
    Fiyatı:7 TL
    ISBN:975-437-294-2

    KİTABIN AMACI: İnce sözler kitabında yazar bir konuya bağlı kalmamıştır. Yazar o döneme kadar yazdığı yazıları bir araya getirmiştir.

    İÇERİK: kitap 3 bölümden oluşmaktadır. Ve toplam 45 deneme bulunmaktadır. Kitapta yaşamımızdaki belli konulara değinmiştir yazar. İnsanlar, komşuluk ilişkilerine,kendi içine ve tanınmış olan kişilere kadar değinmiştir. Yazar her yerin her zamanın,her ilin birbirinden ayrı bir kokusu olduğunu söyler. Geçmişimizde bir yerlerde bize ait bir kokunun olduğu söyler. Eski bir evimizin, mahallemizin.. oralardan geçince gelen koku bizi tekrar eski hatıralara göütürdüğü söyler.. yazar bu şekilde bize ait olayları,durumları içtenlikle ve doğal bir şekilde bizimle paylaşmıştır.

    DİL VE USLUP: Yazar, dilini çok sade ve anlaşılır kullanmıştır. Okuduğunuzda bir anlama zorluğu çekilmiyor çünkü yazar kelimeleri öyle bir kullanmış ki; kelimeler düz bir iplik üzerinde sıralı değil de sanki dans etmektedir.

    DEĞERLENDİRME: Ben Ali Çolak’ın birkaç kitaplarını severek okudum. Bu kitabı da aynı şekilde okudum. İlk defa deneme okuyacaklara ilk olarak Ali Çolak’ın kitaplarını öneriyorum.

    YAZARLA YAPMIŞ OLDUĞUM RÖPORTAJDAN 2 TANE ÖRNEK:

    Yazara 5 soru sordum ve beni kırmayıp cevapladı ama buraya 2 tanesini koyacağım.
    1.deneme kitabının içinde farklı farklı denemeler bulunmaktadır. Bu yüzden deneme kitaplarınızın ismini neye dayanarak veriyorsunuz?

    Kitaplarımın adlarını çok uzun süre aramadım hiç. Yazıları kitaplaştırmayı düşünmeye başladığımda kendiliğinden gelir. Çoğu zaman, o kitapları en lirik, en vurucu, çarpıcı yazı başlığı o kitaba isim olur. Ama böyle bir zorunluluk da yoktur tabi. İsmin kitaptaki bir yazının adı olması gerekmez. Mavisini Yitirmiş Yaşamak, Günlük Güneşlik Şarkılar, İnce Sözler, Günün Ötesi, Periyi Uyandırmak, Söz Işıldağı, Bir Bahçe Düşü, Yitik Hüzün, Bilmem Hatırlar mısın?.. bunlar,o kitaplarda geçen yazıların başlığından seçilmiş kitap adlarıdır.

    2. bana ödev olarak verilen “ince sözler” kitabınızı neyden esinlenerek yazmaya başladınız?
    İnce sözler’i bir çırpıda oturup yazmadım. Bir dönemin yazıları onlar. Sanırım 1996-97 yıllarında yazdığım yazılar. Benzer duyarlıklar,benzer ruh hallerini yansıtır. Otuz yaşımın başlarında yazılmıştı o yazılar. Başlangıçta kitabın adını ‘ Otuz Yaş Denemeleri’ olarak düşünmüştüm. Hatta yayınevine öyle veriyordum adını. Kitabı karıştırdı, İnce Sözler adlı deneme vardı. Bu olsun dedi. Bende itiraz etmedim. İyi de olsu. İnce Sözler şık ve güzel bir kitap adı..
    DAMLA KOCAMAN

      Forum Saati Ptsi Nis. 29, 2024 5:15 am