Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    Kitap Eleştirisi

    avatar
    0901030015


    Mesaj Sayısı : 10
    Kayıt tarihi : 09/10/09

    Kitap Eleştirisi Empty Kitap Eleştirisi

    Mesaj  0901030015 Perş. Haz. 03, 2010 9:27 pm

    Kitabın adı: Kalem İşleri

    Yazarın adı: A. Turan alkan

    Ahmet Turan Alkanın Hayatı: 1954 yılında Sivas’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini bu şehirde tamamladıktan sonra 1972 yılında Ankara Üniversitesi siyasal bilgiler fakültesine girdi .Bu fakültenin siyaset ve idare bölümünden mezun oldu.
    Gençlik yıllarında çeşitli dergilerde yazıları olmuş ve fedai adlı haftalık dergiyi yönetmiştir.Daha sonra hadiselerle hakikat gazetesinin yazı işleri müdürü olarak çalışmıştır.1978yılında Ankara’da yayınlanan hasret ve genç arkadaş dergilerine kısa süre katkıda bulunmuştur.
    Mezun olup askerliğini Havan’da yaptıktan sonra Sivas’ta bir muhasebe bürosunda 3yıl çalışmıştır.1985yılında cumhuriyet üniversitesinde göreve başlayıp yüksek lisans ve doktorasını yapmıştır.
    1989 yılında yazarlık hayatına düzenli olarak başlayıp gazete ve dergilerde denemeleri yayınlanmıştır.19 basılı eseri bulunan yazar hala Zaman gazetesi ve Aksiyon dergisinde yazı hayatına devam eder.2008 yılında üniversiteden emekli olan yazar, aynı yıl İstanbul Üsküdar semtine taşındı.

    Bazı Eserleri:Biz Böyle Güzeliz,Kurşun Kalem Yazıları,Ateş Tecrübeleri,Yol Türküleri,Üç Noktanın Söylediği,Gemilerde Talim Var,Meşk Olsun...

    Yayın Yeri ve Yayıncı: Ötüken Neşriat A.Ş.

    Yayımlanma Tarihi: 2002

    Sayfa Sayısı:398

    Fiyatı: 20 TL

    ISBN: 975-437-394-9

    Amaç: genel olarak Türk milletinin eksik olduğu yerlere dikkat çekmek , Türk kültür, din ve milliyetçiliğini hatırlatmak,68 dönemi Türk siyasetinin acısını yansıtmak,Türk bayrağının Türk insanını ne ölçüde etkilediğine dikkat çekmektir.Yazarın hedef kitlesi genç- orta yaş grubudur.

    İçerik: kitap denemedir. Yazar kitabı 80 başlık altında yazmıştır.Yazar Türk milli gelenek göreneklerini anlatan denemeler yazmıştır.Bazı denemelerinde kendi hayatından kesitler bulunmaktadır.Genelde yazar günlük olan olaylardan etkilenip bunu farklı denemelerinde sunmuştur.Bu yüzden denemeleri birbirinden bağımsızdır.Sadece bazılarında ortak noktalar vardır.Yazarın en etkilendiği zaman 68 dönemidir.68 döneminde başından geçen olayları bizimle içten bir biçimde paylaşmıştır.Herkes için çok kötü zamanlar olduğuna dikkat çekmiştir.Kitabın içeriği teorik değildir.Yazar içinden geldiği gibi fikirlerini paylaşmıştır.Ama ilk denemesi (Bir Alfa Centauruslu’nun Türkiye raporunda)teorik bilgiye yer verilmiştir.Yazarın görüşü kitapta sağ olarak belirtiliyor .Ama şu sözü temel fikrini ortaya koyuyor.Tabutların içinde bir ülkücü var onu biliyorum bir devrimcide olabilirdi ve fotoğraf manasından hiç birşey kaybetmiş olmazdı ,genç ölüsü genç ölüsüdür.Sözü önemli olanın insanlık olduğuna dikkat çekiyor.Yazarın görüşleri genel anlamda tutarlıdır .Kitabın çok iyi denemelerinin olduğu gibi çok sıkıcı olan denemelerine de rastladım.
    Türk bayrağının bize ettikleri adlı yazısında:
    Milliyetçi duygularının saf bir biçimde dile getirmiştir.Milletin bayrağa olan hassasiyetinden bahsetmiştir.Fakat olur olmaz her yerde bayrağın öne çıkarılmasının günün birinde bayrağın temsil ettiği gerçek değerinin, bu derece fazla ve kötü niyetli kullanımından ötürü bütün manasını kaybedebileceğinden çekiniyor.
    Büyük ateşler yakmak adlı yazısında:
    Türk toplumunun yılbaşı kültürünün Türklere ait olmadığı halde ondan etkilenip eğlence kültürüne kendini kaptırmasından söz ediliyor.Dinimizde içki ve kumar olmadan da eğlenebileceğini anlatıyor.Bayramlarda kılınan bayram namazlarından sonra ailecek büyükleri ziyaret ,şeker, tatlı ikramları ve konuşmaların güzelliğinden söz ediyor.
    Hep mazlumun yanındayız futbolda bile: Konu örneklerle ,zevkle anlatılmıştır.Türklerin hep güçlü takımları rakip görüp batılı olmayan tarafı tuttuğu eğlenceli bir üslupla dile getirilmiştir.

    Dil ve Üslup: Kitabın dili fazla ağır değildir.Genel olarak bol örneklidir.Yazarın üslubu her kitleye uygundur.Metinde tablo ,grafik vb kullanmamıştır.

    Değerlendirme: Kitap sağ-sol çatışmalarının gereksiz olduğunu çok iyi bir biçimde anlatıyor.Kendi hatalarını da göz önüne sererek ,açık dillilikle anlattığı için hoşuma gitti ve okunursa gerekli yerlere ulaşacağını düşünüyorum.Diğer kitapları da deneme şeklindedir , gazeteye yazdığı denemeleri birleştirerek kitap yapmıştır.Kitabı siyasetle ilgilenenler için tavsiye ederim.

      Forum Saati Ptsi Nis. 29, 2024 4:06 pm