Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    kitap eleştirisi

    avatar
    901030018


    Mesaj Sayısı : 9
    Kayıt tarihi : 12/10/09

    kitap eleştirisi Empty kitap eleştirisi

    Mesaj  901030018 Perş. Haz. 10, 2010 6:06 pm

    Kitabın Adı : Kurşunkalem Yazıları
    Yazarı : Ahmet Turan Alkan
    Yayın Yeri : Ötüken Yayıncılık
    Yayımlanma Tarihi : 1.Basım 1999
    2.Basım 2000
    Sayfa Sayısı : 421
    Fiyatı : 20 TL
    ISBN : 975-437-318-3
    Yazar Hakkında Bilgi :
    1954 yılında Sivas’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini bu şehirde tamamladıktan sonra 1972 A.Ü Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Bu fakültenin Siyaset ve İdare bölümünde 1977 yılında mezun oldu. İlk köşe yazısını 1974 yılında Sivas’ta çıkan mahali Anadolu gazetesinde yayınladı.1976 yılında “Fedai” adlı haftalık dergiyi yönetti.1978 yılında Hasret ve Genç Arkadaşlar dergisine kısa süre katkıda bulundu.1982 başında askerliğini tamamlayarak Sivas’ta bir muhasebe bürosunda üç yıl çalıştıktan sonra 1985 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’nde göreve başladı.19 basılı eseri bulunan yazar halen Zaman gazetesinde ve Akasya dergisinde yazı hayatına devam ediyor.

    Amaç :
    Yaşamış olduğu ülkesinin , milletinin , halkının geçmişten beri karşılaştığı sorunları kendi görüşleri doğrultusunda dile getirip günümüz sorunlarına dek değinmiştir. Bu sorunları da bizim farkımıza vardırmayı hedeflemiş ve her mertebeden insana seslenmiştir. Kitapta yer alan bu kısa denemelere katılanlar olduğu gibi kendi görüşlerini bulamayanlar da olmuştur. Öznel düşünceler içerdiğinden amacına ulaşıp ulaşılamayacağıda özneldir . Kesinlik söz konusu değildir.

    İçerik :
    Kitap deneme alanına sahip olup bu alanda her konudan başlıklara yer verildiğinden geniş bir kapsam içerir. Gözlemci bakış açısı ile ele alınmıştır. Yazar kitapta sosyal , polititk , ekonomik değişkenlerden etkilenmiş olup bunları yeri geldiğinde kısa öykülerle kaleme almıştır. Kitabın içeriği olgusaldır. Okunan bazı denemelerde ki öyküler akılda kalıcı olması nedeniyle betimseldir ; fakat analitik tarzında denemelerde vardır. Toplam 226 tane denemeden oluşmuştur. Yazar vatan, millet gibi duyguları benimseyip bu sorunlar üzerine genellikle denemeler yazmıştır. Yazarın yaklamışımı hedef kitlenin beklentilerini karşılayıcı niteliğindedir. Denemelerde kullanılan doğru kaynaklar , anlatılmak istenileni vurgulamış ve içeriğe uyum sağlamıştır.

    Dil ve Üslup :
    Kitabın dili yeri geldiğinde ağır, yeri geldiğinde sadedir. Bilinmeyen terimlerin anlamlarına yer verilmemiştir. Üslup o dönemde yaşayanlar için uygun , anlaşılır olabilir ; fakat günümüz halkının dili daha sade olduğundan anlaşılmayan kelimeler vardır. Metinler de tablo , çizelge, grafik gibi terimlere yer verilmemiştir. Dilini yeri geldiğinde süsleyerek , çarpıcı kelimeleri bir araya getirerek sağlamlaştırmıştır ; fakat o bilmediğimiz kelimeler de açıklanmış olsaydı daha iyi bir eser ortaya çıkarılırdı.

    Değerlendirme :
    Güncel konular ele alındığından yadırganacak bir kitap değildir. İnsanlar tarafından ''Evet , katılıyorum.'' , ''Bence yanlış düşünüyor.'' diye yorumlar yapabileceği ve yabancı gelmeyen konuları ele aldığı için önemli bir eserdir. Resmi gazetede yazılan bu metinler kitap haline getirildiğinden yeteri kadar önemli bir konuma ulaşmış ve okunmasını gönlümden temenni ederim.

      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 12:55 am