Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    İnce Sözler(Ali Çolak)....SEVDE BAŞAR

    avatar
    0901030001


    Mesaj Sayısı : 10
    Kayıt tarihi : 13/10/09

    İnce Sözler(Ali Çolak)....SEVDE BAŞAR Empty İnce Sözler(Ali Çolak)....SEVDE BAŞAR

    Mesaj  0901030001 Çarş. Haz. 09, 2010 8:53 am

    Kitabın adı:İnce sözler
    Yazar: Ali ÇOLAK
    Kitabın yayın yeri-yayıncı: İstanbul-ötüken
    Yayın yılı:2000
    Sayfa sayısı:157
    Fiyatı:11 TL
    ISBN No: 9754372942

    YAZAR:Ali ÇOLAK
    1965 yılında Nazilli’de doğdu. Toygar İlkokulu’nu, Sümer Ortaokulu’nu ve Nazilli Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde  başladığı yüksek öğrenimini ikinci sınıfta bıraktı. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi ve 1988 yılında buradan mezun oldu. Bir süre bir yayınevinde çalıştı. 1989’un Mart ayında arkadaşlarıyla birlikte edebiyat dergisi Kırkikindi’yi çıkardı.(3 Sayı) Daha sonra Milli Eğitim bakanlığı’na geçerek Mardin’in Savur ilçesinde edebiyat öğretmenliğine tayin edildi. Burada yarım dönem çalıştıktan sonra istifa etti ve İstanbul’da bir özel öğretim kurumunda öğretmenliğe başladı. 12 yıl süreyle öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.
    1989’da, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Bölümü’nde başladığı yüksek lisans çalışmasını, tezini tamamlamadan bıraktı. Çeşitli edebiyat dergilerinde denemeler yazdı. 1992 yılında Zaman gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Deneme türünde eserler veren ve çeşitli yayınevlerinden çıkmış 10 kitabı bulunan Ali Çolak, 1996 yılında ‘Günlük Güneşlik Şarkılar’ adlı kitabıyla, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ‘Yılın Deneme Yazarı’ ödülünü aldı. Ali Çolak, haftada bir yazdığı köşe yazılarının yanı sıra 2001 yılından bu yana Zaman’ın kültür - sanat sayfası editörlüğünü yürütüyor.

    KİTABIN AMACI:Günlük yaşamdan zaten aşina olduğumuz konuları okurla farklı tarzda buluşturarak hatırlatmak,yer yer okuru kendi iç dünyasına çekerek kendisiyle baş başa bırakmak

    KİTABIN BÖLÜMLERİ:
    1-İnsanların ve evlerin kokusu
    2-Kendimle söyleşmeler
    3-İnce sözler

    KİTABIN İÇERİĞİ:Yazar birinci bölümde;beklenen kış mevsiminden,Ağrı Dağı'nın görkeminden,içinde bulunduğumuz mekanlarda aşina olduğumuz seslerden,istenmeyen olaylardan,insanlardan kaçmak veya farklı sebeplerle yaptığımız seyahatlerden,onca komşu içindeki komşusuzluktan,gelişmişliğin ve değişimin simgesi kabul edilen kaldırımlardan,bizi farklı alemlere çekip yoğun duygulara sebep olan tren yolculuklarından ve öteki şehrin hikayesi ölümden bahsediyor.ikinci bölümde;kendimizle başbaşa kalıyoruz.kalemi elimize alıp yazmaya başladığımızdaki özgürlük,insanlarda aranan son özellik diyebileceğimiz bencillik,aynalardaki aşk,kendimizle yaptığımız söyleşmeler,gençliğin ardından gelen fakat bir türlü kabullenilemeyen yaşlılık,yüzümüzden eksilmemesi gereken ama benim yüzümde pek denk gelinmeyen gülümseme,bir çocuğun okula başlama ürkekliğiyle gelen eylül ayı,duyduğumuzda çoğumuzun içini titreten memleket türküleri,hayatını roman sananların yanında benim hayatım şiir diyenler,ruhumuzun ayak izlerini gördüğümüz günlükler,üç parmağın arasına mahkum itaatkar dolma kalemler ikinci bölümün konuları arasındadır.son ve üçüncü bölümde ise;kitabın genelinde karşılaşılan ancak bu bölümde daha sık görülen yerli,yabancı pek çok şair ve yazar çıkıyor karşımıza.Yahya Kemal'den Ali Mümtaz Arolat'a,Cemal Süreyya'dan Oktay R ıfat'a,Amerikalı yazar Mark Twain'den Christy Brown'a kadar pek çok yazar ve şairi bulabilirsiniz.ele alınan konulara bakacak olursak Nasrettin hocayı görüyoruz,iyi adam Kemalettin Tuğcu'yu, divan şiirini,cönklerden aldığı yerini ajandalara kaptıran defterlerimizi görüyoruz.

    KİTABIN DİLİ VE ÜSLUBU:kitabın dili sadedir.yazar edebiyat yapma kaygısıyla ağır ve gereksiz sözcükler kullanmamıştır.süslü bir anlatım yoktur,akıcı bir üslub kullanılmıştır.

    DEĞERLENDİRME:Anlatımın akıcılığı ve kitabın sürükleyici tarzından etkilendim.denemeleri okurken kendimi buldum.sabit fikirli olduğum konularda ufkumun genişlediğine inanıyorum.etkisi ne kadar uzun sürer bilmem ama hayata daha olumlu bakıyorum.sözün özü kitabi beğendim herkese tavsiye ediyorum.

      Forum Saati Cuma Mayıs 17, 2024 3:06 am