Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giresun Üniversitesi Türkçe Topluluğu

Türkiye'den erişim engeli nedeniyle yeni adresimiz: turkcetoplulugu.weebly.com

Nar Ağacı
Nazan Bekiroğlu
(%25 İndirimle)
Beyaz Türkler K.
Alev Alatlı
(%25 İndirimle)
turkcetoplulugu.weebly.com Topluluğumuzun yeni adresi
Kendini Açma
B. Çetinkaya

    Bir Bahçe Düşü [Ali ÇOLAK (Emre ÇOLAK)]

    avatar
    0901030006


    Mesaj Sayısı : 9
    Kayıt tarihi : 12/10/09

    Bir Bahçe Düşü [Ali ÇOLAK (Emre ÇOLAK)] Empty Bir Bahçe Düşü [Ali ÇOLAK (Emre ÇOLAK)]

    Mesaj  0901030006 Cuma Haz. 11, 2010 11:28 am

    Kitabın Adı : Bir Bahçe Düşü
    Yazarın Adı : Ali ÇOLAK
    Yazarın hayatı : 1965’te Nazilli’de doğdu. Toygar ilkokulu’nu ve Nazilli endüstri meslek lisesini bitirdi. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde başladığı yüksek öğrenimini ikinci sınıfta bıraktı. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi ve 19882de buradan mezun oldu. Bir süre bir yayın evinde çalıştı. 1989!un mart ayında arkadaşlarıyla birlikte edebiyat dergisi Kırkikindi’yi çıkardı(3sayı). Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na geçerek Mardin’in Savur ilçesinde göreve başladı. Burada yarım dönem çalıştıktan sonra istifa etti ve İstanbul’da bir özel eğitim kurumunda öğretmenliğe başladı. 12 burada öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.
    1989’da, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Bölümü’nde başladığı yüksek lisans çalışmasını, tezini tamamlamadan bıraktı. Çeşitli edebiyat dergilerinde denemeler yazdı. 1992’DE Zaman gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Deneme türünde eserler veren çeşitli yayın evlerinde çıkmış 10 kitabı bulunan Ali ÇOLAK, 1996 yılında ‘’Günlük Güneşlik Şarkılar’’ adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ‘’Yılın Deneme Yazarı’’ ödülünü aldı.Ali ÇOLAK haftada bir yazdığı köşe yazılarının yanı sıra 2001 yılından bu yana Zaman’ın kültür-sanat sayfası editörlüğünü yürütüyor.
    Yayın Yeri : İstanbul
    Yayımlanma tarihi : 2007
    Baskı : 1. Basım
    Sayfa Sayısı : 176 [Esas metin 163 sayfa (13-176)]
    Fiyatı : 10TL
    ISBN : 978-975-437-502-2
    Amaç : Yazar kitabını iki bölümden oluşturmaktadır. Kitabının 1. bölümünde her durumda hayata daha olumlu, daha pozitif bakabilmeyi amaçlarken; 2. bölümde Türkçemizde ki yanlışlıklar üzerinde durarak bunların düzeltilmesi için yapmamız gerekenlerin farkına varmamızı amaçlamaktadır.
    İçerik : Kitap iki bölümden oluşmaktadır. 1. bölüm eserle aynı ismi taşıyan ‘’ Bir Bahçe Düşü’’ dür. Bu bölümde tamamı 3 sayfa halinde 28 deneme yer almaktadır. 2. bölüm ise ‘’ Dilsizlik Korkusu’’dur. Bu bölüm de genel olarak üç sayfa halinde yazılmış 24 denemeden oluşmaktadır.
    Dil ve üslup : Yazar eserini yazarken sade ve anlaşılır bir dil kullanmış. Gereksiz kelimeleri kullanmaktan kaçınmış. Abartılı ve süslü dil kullanmamış. Okuyucu kitlesinin kolay ve rahat anlayabileceği yalın ve sade bir dil kullanmış.
    Değerlendirme :Yazar eserini yazarken kalıcılığı ön plana çıkarmaya çalışmış. Bunu yapmak için yaşadığı ve ya çevresindekilerin yaşadığı olaylardan örnekler vermiş. Daha kalıcı olması için hayatla bağdaşlaştırmış.

    Yazar kitabını iki bölümden oluşturmuştur. Eserin 1. bölümünde tamamı 3’er sayfadan oluşan birbirinden farklı 28 adet deneme yer almaktadır. Biz 1. bölümü genel olarak değerlendirecek olursak yazar hayata daha olumlu pozitif bakmayı olaylar karsısında daha dik ve sabırla durmayı okuyucusuna aşılamak istemiştir. Bunu yapmak için de bazı göremediğimiz şeylere dikkatimiz çekmeyi amaçlamıştır. 2. bölümde genelde 3’er sayfalık olmak üzere 24 denemede oluşmaktadır. Bu bölümü de kendi arasında düşünecek olursak yazar Türkçemizde yapılan dil ve imla hatalarına dikkat çekerek bunların giderilmesi herkese düşen yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiği fikrini okuyucusuna aşılamaya çalışmıştır.
    Yazar eserinde genel olarak okuyucunun anlayabileceği bir dil kullanmış ve anlattığı olayları hayatla bağdaştırmış. Kısaca okuyucunu okuması için gereken her şeyin kitabında olması için özen göstermiş. Bunları yapmış fakat bana göre eksik bir yanı denemelerini eserinde sıralarken düşüncelerin birbirini izlemesini sağlayamamış. Bir denemede edindiğiniz düşünceyi birkaç deneme okuduktan sonra tekrar okuduğunuz bir denemede edinmek bence yazarın bir hatasıdır. Ama ben okudum herkese tavsiye ederim.
    Eser gerek vermek istediği düşünceler bakımından gerekse bu düşünceleri destekleyen yazılar ele alındığı zaman çok güzel bir eser.

      Forum Saati Ptsi Mayıs 13, 2024 4:54 am